Dinspre prezent înspre viitor

Astăzi vom dezbate un subiect foarte interesant ce ne influenţează, în mod direct sau indirect, pe toţi. Vom discuta despre viaţa pe care o au vărstnicii, despre implicarea lor în societate şi despre importanţa acestor oameni pentru noi toţi.

În perioada în care am avut un internship de 3 luni la Chelgate, unul dintre clienţii principali fiind Comisia Europeană din România, am învăţat, printre multe altele, şi faptul că anul 2012 este anul european al îmbătrânirii active și solidarității între generații. 

Ce înseamnă AEIA 2012 şi ce îşi propune?

Anul imbatranirii active 266x400 Dinspre prezent înspre viitor

Principiul pe care se bazează este îmbătrânirea activă, adică oportunitatea de a beneficia de tot ce îţi poate oferi viaţa şi societatea indiferent de vârstă. Sensibilizarea noastră, a tuturor, cu privire la contribuţia vârstnicilor în dezvoltarea societăţii şi susţinerea iniţiativei la orice vârstă poate avea un impact major asupra întăririi solidarităţii dintre generaţii.

Înaintarea în vârstă nu înseamnă un pas mai aproape de moarte. Nu! Îmbătrânirea activă reprezintă o viaţă trăită ce încă oferă multe oportunităţi, reprezintă condiţii optime de sănătate şi un nivel de trai decent, o împlinire pe plan profesional, dar, totodată, o autonomie în activităţile cotidiene şi un rol activ în societate.

Comisia Europeană îşi propune, prin acest proiect, să ne facă să conştientizăm importanţa celor mai în vârstă în viaţa noastră şi să ne îndemne să îi ajutăm să treacă peste impasul vârstei şi să devină persoane active.

AEIA 2012 marchează împlinirea a 10 ani de la semnarea, de către toate statele membre ale UE, în 2002, a Planului Internaţional de Acţiune Împotriva Îmbătrânirii (International Plan of Action on Ageing ), un plan prin care aceste state s-au angajat să susţină şi să promoveze o societate pentru toate vârstele.

Oamenii în vârstă sunt importanţi!

Dacă stăm o clipă să ne gândim, ajungem la concluzia că datorită lor avem ceea ce avem acum. Ei au muncit o viaţă întreagă şi au făcut lumea în care noi trăim acum, cu tehnologie şi tot ce ţine de ea. Înaintea lor au fost alţii, iar după ei urmăm noi. Şi noi îmbătrânim. Să ne gândim cum va fi când noi vom ajunge la o vârstă şi ce bine ne-ar prinde să fie persoane care să ne susţină şi proiecte care să ne impulsioneze.

Acum ceva vreme mergeam pe stradă şi observam oameni în etate pe chipul cărora se putea citi experienţa anilor, înţelepciunea vârstei şi blândeţea de care au dat dovadă odată cu înaintarea în vârstă.

Permiteţi-mi să vă arăt câteva astfel de cadre care, în momentul realizării, m-au impresionat. Tocmai pentru că toate au o poveste!

Caractere1 500x300 Dinspre prezent înspre viitor

Urma batranetii 5 300x400 Dinspre prezent înspre viitor

Caractere3 Copy 500x345 Dinspre prezent înspre viitor

Caractere2 500x304 Dinspre prezent înspre viitor

Eu, în momentul în care am realizat aceste fotografii, am văzut mai mult decât nişte oameni care erau lângă mine. Am văzut nişte oameni care au trăit, care au copii şi nepoţi şi care au avut o viaţă plină.

Aceştia nu trebuie uitaţi! Ei trebuie ajutaţi să redevină parte activă a societăţii noastre.

Mă uitam în Cluj cum în fiecare parc de joacă pentru copii există şi câteva aparate pe care oamenii în vârstă pot face exerciţii. Acest lucru este un semn de dezvoltare, pentru că nu în foarte multe oraşe am întâlnit aşa ceva, deşi acestea nu ar trebui să lipsească de nicăieri. Cluburi pentru pensionari. Sunt detalii din acestea care, aparent, nu sunt mare lucru, însă au o importanţă majoră.

Haideţi să fim aproape, să ne dăm seama cât de importantă este această legătură şi să sprijinim, cu toţii, anul european al îmbătrânirii active și solidarității între generații.

Articol scris pentru concursul Blogger European şi Blogal Initiative. Iată şi Regulamentul Campaniei.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>