Ce contează? Fotograful sau aparatura?

Un subiect oarecum sensibil, un moment prin care am trecut, cu siguranţă, majoritatea fotografilor. Avem o zi bună şi realizăm o fotografie frumoasă. Sau foarte frumoasă. Ne mândrim cu ea pentru că ne place şi vrem să o arătăm la cât mai multă lume. Fie că o arătăm cunoscuţilor din jurul nostru pe LCD-ul aparatului, fie pe internet, mulţi am avut parte de astfel de reacţii.

,,Aa, ce faină este! Cu siguranţă ai avut un aparat bun!”

Replica aceasta este una care mă scoate din minţi. În diferitele sale variante. ,,Are mulţi megapixeli aparatul, se vede!” sau ,,Cu un obiectiv de kit nu obţineai aşa ceva”. Aş fi un idiot să consider că nu contează aparatul cu care lucrezi, sau sticla, dar nu asta te face un fotograf sau îţi transformă un cadru banal într-o fotografie superbă.

Citisem undeva zilele acestea, la Ionuţ, o glumiţă a cărei concluzie era aşa: ,,Vai, ce mâncare bună ai făcut! Cu siguranţă ai avut oale scumpe!”

Cam aşa este şi cu fotografia. Şi, în continuare, o să vă dau câteva exemple. Acum aproape trei ani eram în Anglia şi mă plimbam cu micul meu A200 prin Castelul Windsor încercând să realizez un fotoreportaj. Vine la mine un tip şi mă roagă să îi setez aparatul  pentru că el nu se pricepe şi să îi fac o poză. Cu mare plăcere. În acel moment îmi scoate un Nikon D3X, o bijuterie care acum costă în jur de 25.000 lei care era setată pe modul portrait. Ce pot să spun mai mult?

În fotografia de mai jos vedeţi un pescăruş surprins în momentul în care toată trusa mea foto se limita la două obiective şi un aparat. Un entry level, A200, şi cel mai simplu teleobiectiv de pe piaţă, 55-200mm. Şi totuşi cadrul arată destul de bine.

Pescarusi si valurile marii2 500x285 Ce contează? Fotograful sau aparatura?

În fotografiile următoare veţi vedea o albinuţă şi un ţânţar. Acestea sunt fotografiate cu un obiectiv de kit, cu 18-55mm. Se poate şi cu aparatură ieftină!

Albinuta 500x300 Ce contează? Fotograful sau aparatura? Detaliu si precizie1 500x342 Ce contează? Fotograful sau aparatura?

Sunt anumite situaţii în care chiar depinzi de aparatură. Eu, sincer, nu aş putea accepta un contract cu un client ştiind că nu am toată aparatura necesară pentru a obţine cel mai bun rezultat. Dar aici intrăm în altă sferă a fotografiei, iar discuţia noastră prefer să se desfăşoare în jurul fotografiei artistice.

Am multe exemple pe care aş putea să vi le dau. Am portrete realizate pe fundal negru sau alb în situaţia în care eu nu am un studio sau nici măcar un fundal. Am improvizat. O canapea neagră, un perete alb, orice.

Privire4 500x390 Ce contează? Fotograful sau aparatura?

Aparatura contează, însă mai mult decât atât, contează fotograful. Să ştiţi asta!

 

Comments

7 thoughts on “Ce contează? Fotograful sau aparatura?

 1. Adevărat ce zici , nu tot ce zboară se mănâncă .
  Dacă vrei să faci o poză da poți să o faci ș cu telefonul sau aparat de unică folosință cu film .
  Dacă vrei să faci o fotografie atunci da trebuie să ai un minimum în aparatură care e peste medie și să nu uităm ca a200 sau a350 sau eos 450 etc cândva au fost printre cele mai bune aparate ale diferit-or producători , la un moment dat , chiar dacă acum sunt considerate depășite .
  Același subiect e și la fotografii de nunți – ce mergi la nuntă cu un 450, îți bați joc de miri , ai nevoie de cel puțin penultimul aparat apărut că altfel nu ești fotograf .
  Am mai ziso și o mai zic , depinde de ce vrei să faci și cât ești dispus să învestești în acest domeniu .

   • Mă refeream la Canon Rebel XSI – 450d , la care mulți ” avansați cu camere pro „ le consideră un fel de jucării .
    Dar mulți uită că atunci când au apărut erau considerate foarte bune pentru a trage un eveniment , dar mergând pe raționamentul lor înseamnă că cei care au „tras” nunți cu sony a200-a350 etc sau canon 450d și-au bătut joc de miri la acea vreme .

    • Ah, îmi cer scuze, înţelesesem altceva. Eu în mai o să am o nuntă la care o să trag cu A450 şi o să dovedesc faptul că se poate. Bine, cu multe obiective, dar aici deja trebuie.

     • Nu cred că cineva nu ar vrea să dețină aparatură de top dar dacă nu ai nu înseamnă că o cameră semi-pro sau mai veche nu poate scoate ceva frumos .

     • Exact şi concluzia articolului meu. Contează aparatul, contează sticla, dar degeaba ai aparatură bună dacă nu ştii să o foloseşti. Şi intervine distincţia dintre fotograf şi om cu D-SLR.

 2. Corect , mulți dețin aparate foarte performante că și le permit dar doar atât .
  Iar alții dețin aparatură mai veche că doar asta își permit dar știu cu ce se mănâncă .
  Iar alții dețin aparatură scumpă și știu și cu ce se mănâncă , ei bine această ultimă categorie zic cu părere de rău că au uitat de unde au plecat , nu toți dar mulți .
  Acești top fotografi fac diferența și se exprimă ce e bine și ce e depășit și dacă nu ești la nivelul lui cel puțin la dotare consideră că na ești depășit .
  Eu zic că pe piața de astăzi fiecare se poate încadra într-o categorie de fotografi fiindcă și cerința e pe categorii de pretenții .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>